Noroez – نوروز – Newroz – نەورۆز – kortom: Lente!

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, hoe meer religies, hoe meer feestdagen! :-)

Heerlijk, ik houd wel van een feestje.
En nu en de komende tijd “regent” het zo ongeveer feestdagen!

Een aantal jaren geleden maakte ik Koerdisch nieuwjaar (Newroz/ نەورۆز ) van dichtbij mee, dit jaar mag ik genieten van alle bijzonders dat bij het Afghaanse nieuwjaar (Noroez/ نوروز ) voorbijkomt!

Dit nieuwjaarsfeest wordt rond 21 maart eigenlijk overal in het gebied van het voormalig Perzische Rijk gevierd. Elk land/volk geeft er een beetje zijn eigen draai aan. Gemeenschappelijke noemer is dat het begin van de lente, het voorjaar wordt gevierd, mét de familie natuurlijk en mét lekkere speciale (groene) hapjes eten erbij! Die groene groentes, veel vruchten, granen en noten symboliseren het begin van het frisse, nieuwe groeiseizoen.

Onderaan zie je allerlei lekkers, waarmee mijn Afghaanse leerling ons verwend heeft: speciale Afghaanse witte rijst (lange dunne korrel), Afghaanse pittige spinazie (groen!) met kruiden, knoflook en vlees, Afghaanse rijst met noten, sinaasappelschil, vlees en komijn en zg. Haft-Mewa, een sapje met walnoten, pistachenoten, amandelen, abrikozen, rozijnen en Russische olijven. Die laatsten zien er ongeweld als een soort van kleine dadel uit en smaken dan heel droog.
Als extraatje kregen we nog een aantal Arabische luxe zoetigheden mee.

Mijn Afghaanse leerling vertelde over het maken van het traditionele gerecht Samanak ( سمنک). Het is een erg bewerkelijke en tijdrovende bezigheid om deze pasta uit tarwe te bereiden. Hiervoor worden gewelde tarwekorrels een aantal dagen onder een natte doek gelegd, er groeit onder die doek een worteldeken aan, daarna ontkiemt (groen!) het nog een paar dagen zonder doek. Dit geheel wordt in een aantal stappen flink fijn gemaakt en uitgeperst. De tarwemelk die hieruit ontstaat, wordt vervolgens in een grote pan gekookt. Zó lang totdat het tot een bruine pasta is ingedikt: de Samanak!
Ga er maar aanstaan, Nederlandse “keukenprinsessen” van de bijna kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes en/of de HelloFresh-Boxen! ;-)

Nu, tot zover het vieren van de lente.

Maar we zijn nog niet klaar; ook de Ramadan komt er weer aan. Vanavond begint het, morgen is de eerste vastendag. Alvast een Ramadan Mubarak voor een ieder die hier voorbij komt.

En over twee weken al, is het dan Pesach, Joods Paasfeest – alvast een chag Pesach sameach gewenst, terwijl de christenen de zondag daarop met Pasen beginnen! Ook heel fijne Paasdagen gewenst!

Kortom, geen woord teveel gezegd: het “regent” feestdagen!