Nederland; Pasen en Pesach

Voor mijn leerlingen!

Pasen is een belangrijk feest voor de christelijke Nederlanders. De christenen vieren met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood, nadat hij op Goede Vrijdag – de vrijdag vóór Pasen- was gestorven. De mensen gaan naar de kerk, er zijn Paaswaken en Paasdiensten in de kerken. Pasen valt altijd op een zondag en een maandag maar niet altijd op dezelfde datum. Wij hebben een eerste en tweede Paasdag.
Er zijn een paar gebruiken (= dingen die we altijd doen) met Pasen. De volwassenen verstoppen eieren en de kinderen zoeken ze op. We verven de eieren op en eten er veel van met Pasen. Én we houden heerlijke paasontbijtjes. Deze gebruiken horen eigenlijk bij het oude Lentefeest, dat Pasen vroeger ook was. In Nederland sturen we de laatste jaren ook wel kaarten waarin we een vrolijk paasfeest wensen en we zetten steeds meer mooi versierde paastakken op een vaas en versieren het huis met paasspulletjes.
Dit jaar is het op 5 en 6 april Pasen.
Hier wat paasfoto’s:

Pesach is het Joodse paasfeest en duurt acht dagen. De Joodse Nederlanders vieren Pesach, dat ook een heel belangrijk feest is. De Joden denken dan aan de slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte. Er was geen tijd om het deeg voor brood te laten rijzen. Daarom eten we acht dagen lang matzes, ongezuurd brood. Er is een gewoonte (=gebruik) om een grote schoonmaak te houden, omdat er eigenlijk geen gist in huis mag zijn.
De avond waarop Pesach begint – de Seideravond- lezen we uit de Haggada, een speciaal boekje met het verhaal over de uittocht uit Egypte. Er staat een speciale en heel mooie schaal op tafel, de Seiderschotel met zes symbolische hapjes.
Je ziet in Nederland in de meeste supermarkten een voorraadje matzes van Hollandia liggen.
Dit jaar is het Pesach op 4&5 april en 10&11 april.
Een paar pesachfoto’s:

Advertenties