een “lieve link”- binnenkijken in Engeland

In de navigatiebalk op de site zie je naast mijn “uilen”, mijn “taal” en “mijn andere dingen” ook een lijst met linkjes. Het zijn verwijzingen naar sites waarvan ik de inhoud interessant, gezellig, handig, de moeite waard of gewoon grappig vind. Mijn lievelingen onder de linkjes zogezegd; “mijn lievelinkjes”.

In deze serie lees je telkens wat meer over één zo’n “lievelinkje”. Ik promoot ‘m een beetje ;) en vertel waarom ik er iets mee heb.

Vandaag wat meer over de site van House and Garden, oftewel binnenkijken in Engeland.

House and Garden is een Engels woontijdschrift dat al zo’n 70 jaar bestaat. Ik heb het zelf ooit eind jaren 80 ontdekt, omdat ik op dat moment aan het inrichten was en een paar oude kastjes wilde combineren.
Ik houd heel erg van ietwat klassieke, maar vooral tijdloze interieurs. Het liefst zie ik in een interieur het gebruik van mooie tijdloze stoffen en een combi van oude of antieke meubelen met strak, eenvoudig, modern (design). Of beter nog misschien, een interieur dat in de loop van de (vele) jaren met zorg is opgebouwd en verzameld, waarbij je kunt voelen dat de eigenaar/bewoner houdt van zijn of haar bijeengezochte stukken. Dát vind ik pas mooi! En de meubels hoeven echt niet allemaal duur antiek of design te zijn. Een mooie, goed gekozen kringlooptrofee is minstens zo aardig en zorgt vaak voor heel veel plezier! De Engelsen zijn hier goed in. Ze gebruiken graag veel en echt goede stoffen en ze houden van interieurs die leven en veelal niet uit één periode stammen. Én vooral boeken, grote kasten vol, of overal stapels in huis. Heerlijk!

Helaas ligt House and Garden lang niet overal in de winkel. Dat is jammer, want de volop aanwezige Nederlandse woontijdschriften lijken allemaal op elkaar. Of je nu iets zoekt in de trant van “landelijk” of “industrieel”, “klassiek”, “modern” of “scandinavisch”…… of hóe het ook allemaal moge heten, in Nederland lijkt het allemaal op elkaar!
Ik kijk met het allergrootste plezier naar zg. woondesignprogramma’s, maar laat ik eerlijk zijn: als ik er vier gezien heb, kan ik de vijfde voorspellen. Trappen krijgen verlichting onder de tredes, muren worden zachtgroen, mosterd of grijs geverfd en overal komt er een smal, lang, ielig, houten bankje in de eethoek! En de combi? Ach, die is er al snel eentje van “industrieel” en “landelijk”. Dat is hot momenteel.
Niet dat ik de uiteindelijke resultaten niet mooi vind, integendeel, het is vaak allemaal prachtig gecombineerd en stijlvol, maar het is allemaal zo onpersoonlijk, gevoelloos en ………. nieuw! En doordát het zo nieuw is, weet je nu al, dat het over vijf jaar dient te worden gerestyled! Want, tja, dan willen we geen mosterd, zachtgroen of grijs geverfde muren meer. En die nu zo grappig nieuwe accessoires zijn dan ook allemaal in een klap “gedateerd”.

Kortom, geef mij maar een persoonlijk bij elkaar gescharreld interieur, waar men aan gehecht is en dat iets vertelt over de familie die erin woont!

Veel plezier bij het online “bladeren” in House and Garden.

Advertenties