Te Werve, een pareltje midden in de Randstad!

Ik heb een afspraak met Marjoline. Zij is vrijwilliger op Landgoed Te Werve in Rijswijk. En ik? Ik zou daar misschien best wel vrijwilliger willen wórden.

Ik ben wat vroeg en terwijl ik wacht op mijn afspraak, tref ik Kees. Kees kent iedereen en blijkt Kees Kort te zijn, de voormalig tuinman van landgoed Te Werve. Kees kent het landgoed als geen ander, want kwam er al op zeer jonge leeftijd werken en is er nu na zijn pensioen nog steeds als vrijwilliger bij betrokken. Kees is een echte verhalenverteller, daarvan maak ik dankbaar gebruik.

Inmiddels is mijn afspraak gearriveerd en na een korte kennismaking lopen we een stukje over het  landgoed. Daarna doe ik nog een rondje alleen.

Het landgoed was sinds 1922 van Shell en werd als recreatie- en sportterrein voor het personeel gebruikt. De tennisbanen liggen er nog, maar maken net als het Paviljoen, nu geen deel meer uit van het landgoed.
De huidige eigenaren zijn druk doende het landgoed weer zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke landgoed-staat.

Hoewel ik opgegroeid ben in Overijssel, de provincie die zich heel wervend “de tuin van Nederland” noemt, kijk ik hier op Te Werve toch echt mijn ogen uit! Wat een heerlijke, groene oase van rust midden in de jachtige Randstad. Ik zie in korte tijd een reiger, nijl- en wilde ganzen en zelfs een fazant!

Al wandelend ontdek ik steeds meer van het multifunctionele karakter, dat het landgoed vroeger moet hebben gehad en nu op een andere manier weer vorm krijgt.
Er is een parkbos met mooie paden, laantjes, doorkijkjes, watertjes en pittoreske bruggetjes.
Het bos wordt door zo’n 40 vrijwilligers onderhouden. Het hout wordt veelal als openhaardhout verkocht of komt als gezaagd hout weer terug op het landgoed voor eigen gebruik.
Er ligt een uitgestrekte vijver, die denk ik wel een derde van het landgoed beslaat. Vroeger werd in een gedeelte ervan gezwommen. Momenteel bekijken weer andere vrijwilligers of er met kano’s of kajakken kan worden gerecreëerd. Een zwart geteerd houten boothuis met nokventilatie is er in ieder geval al.
Het oorspronkelijke koetshuis mag ik ook even van binnen zien; het herbergt nu o.a. een koffiekamer -met gezellige windsorstoeltjes!– en kantoortje voor vrijwilligers.
Een ander gebouw staat in de steigers. Het blijkt de oranjerie.
Daar dichtbij zie ik een monumentale tuinmuur met een bloeiende blauwe regen. Iets verder staat een -eveneens monumentale- duiventoren. Ik ken alleen maar de houten duiventillen in allerlei landgoedkleuren, maar hier wonen de duiven op stand in hun stenen huis! En natuurlijk is daar het imposante hoofdgebouw Huis te Werve, momenteel door eigenaren in gebruik als luxe eventlocatie voor feesten en partijen.

 

Mijn kennismaking met te Werve zit er op. Ik heb lang niet alles gezien deze korte ochtend, maar ben onder de indruk van de veelheid aan historische elementen op een relatief klein landgoed met bovendien rust, groen en dieren. Ik kan iedereen dan ook een regelmatig bezoek aanbevelen! Voor slechts 19,50 euro per jaar mag je hier mèt het hele gezin namelijk gewoon elke dag ronddwalen of joggen. Een abonnement op de sportschool of dure consulten bij de psycholoog? Allemaal overbodig!

Tot ziens op landgoed Te Werve in Rijswijk.

Advertenties